Τροφές με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη και η διατροφική πυραμίδα

Η δίαιτα χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη (ΓΔ) επιφέρει ορισμένες σημαντικές αλλαγές στην ιστορική πυραμίδα της διατροφής. Η σημερινή καθιερωμένη πυραμίδα παριστάνει την ομάδα τροφών ‘ψωμί-δημητριακά-ρύζι’ στην βάση της, προτείνοντας ότι αυτές θα πρέπει να αποτελούν το βασικό τμήμα της διατροφής των ανθρώπων.

Ο καθηγητής David Ludwig, MD, PhD, διευθύνει το πρόγραμμα ‘Ιδανικό βάρος για μια ζωή’ στην παιδιατρική κλινική της Βοστόνης και έχει ασχοληθεί με πολλές έρευνες στον τομέα της διατροφής. Ο ίδιος τοποθετεί την ομάδα ‘ψωμί-δημητριακά-ρύζι’ στην κορυφή της πυραμίδας των τροφών με χαμηλό ΓΔ ενώ παράλληλα την διασπά σε δυο τμήματα: Το πρώτο αφορά στους ανεπεξέργαστους σπόρους, τα δημητριακά υψηλά σε φυτικές ίνες, και τα ζυμαρικά τα οποία μπορούμε να καταναλώνουμε με ένα σχετικό μέτρο. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τροφές με τις οποίες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καταναλώνουμε μικρές ποσότητες. Αυτές αφορούν στους επεξεργασμένους σπόρους (όπως άσπρο ψωμί, κουλούρια) και αμυλούχα λαχανικά (όπως πατάτες και καλαμπόκι).

Τα φρούτα και τα λαχανικά μετακινούνται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας χαμηλού ΓΔ τα οποία και θα πρέπει να καταναλώνονται άφθονα. Στη συνέχεια τοποθετούνται πρωτεϊνούχες τροφές (όπως κρέας, θαλασσινά και προϊόντα σόγιας), γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά, αυγά και φασόλια. Οι τελευταίες τροφές πρέπει να προσλαμβάνονται με κάθε γεύμα παρόλο που η σημερινή διατροφική πυραμίδα τις περιορίζει σε δυο με τρεις μερίδες την ημέρα. Οι λιπαρές τροφές και τα γλυκά είναι στην κορυφή και των δυο πυραμίδων με τη διαφορά ότι η πυραμίδα τροφών του χαμηλού ΓΔ επιτρέπει μια πιο ελεύθερη κατανάλωση «καλών» λιπαρών όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και των ξηρών καρπών.