Κατηγοριοποίηση διατροφικών συμπληρωμάτων

Πολυάριθμα συμπληρώματα διατροφής και φυτικά προϊόντα διατίθενται στο εμπόριο για την προώθηση της αύξησης/απώλειας βάρους, ή/και τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Τα περισσότερα έχουν επιστημονική βάση αλλά δυστυχώς το επίπεδο αυτής είναι μόνο θεωρητικό. Ελάχιστα διατροφικά συμπληρώματα έχουν εξεταστεί σε πρακτικό επίπεδο ενδελεχώς σε σχέση με την ασφάλεια που παρέχουν και την αποτελεσματικότητα αυτών στους ασκούμενους. Επίσης τα περισσότερα από αυτά διατίθεται στο εμπόριο, παρά το γεγονός πως τα δεδομένα των επιστημονικών/πρακτικών εφαρμογών δεν δείχνουν σημαντικές αλλαγές που να αφορούν στην σωματική σύσταση ή στις επιδόσεις των ασκούμενων.

Η χρήση ενός περιορισμένου και μόνο αριθμού συμπληρωμάτων διατροφής που η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής διαθεσιμότητας (π.χ., αθλητικά ποτά, υδατάνθρακες, κρεατίνη, καφεΐνη, κλπ) και/ή την προώθηση της αποκατάστασης μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα (π.χ., συμπληρώματα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βασικών αμινοξέα, κλπ) και μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Παρακάτω θα βρείτε έναν αναλυτικό πίνακα για τα διατροφικά συμπληρώματα που συνοδεύονται με σαφείς επιστημονικές αποδείξεις για ασφαλή χρήση και με επιβεβαιωμένα αποτελέσματα.

Κατηγορία Μυϊκού αναβολισμού Μείωσης βάρους Αύξησης αθλητικής απόδοσης
Ασφαλή και αποτελεσματικά Σκόνες αύξησης βάρους Φαγητά χαμηλών θερμίδων, MRPs και RTDs που βοηθούν τα άτομα να κρατήσουν μια διατροφή θερμιδικά χαμηλή. Νερό και αθλητικά ποτά
Κρεατίνη CHO
HMB (βήτα-υδροξύ-βήτα-12θυλοβουτυρικό). Στο αρχικό στάδιο προπόνησης και μόνο σε μη προπονημένα άτομα. Κρεατίνη
Φωσφορικό νάτριο (sodium phosphate)
Διττανθρακικού νάτριου (sodium bicarbonate)
Εφεδρίνη, καφεΐνη (πλέον απαγορεύονται από FDA).
Καφεΐνη
Μάλλον αποτελεσματικά Μετά από άσκηση CHO, Pr Διατροφές υψηλές σε φυτικές ίνες Μετά από άσκηση CHO, Pr
BCAA (αμινοξέα-λευκίνη, η ισολευκίνη και η βαλίνη) Γλουταμίνη (Glutamine)
Ασβέστιο (Calcium) BCAA
ΕΑΑ (βασικά αμινοξέα) Νάτριο (Phosphate) ΕΑΑ
Γλουταμίνη Πράσινο Τσάι Γλυκερόλη (Glycerol)
Πρωτεΐνη Πυροσταφιλικό οξύ (Pyruvate)
HMB (Σε προπονημένα άτομα)

Τα συμπληρώματα διατροφής που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον πίνακα σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών φαίνονται είτε να μην είναι αποτελεσματικά ή/και ασφαλή προς την χρήση.

Φυσικά ένας ειδικός επιστήμονας καταρτισμένος στον τομέα της αθλητικής διατροφής θα μπορεί να σας παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο των συμπληρωμάτων και πως/αν κάποιο από αυτά μπορεί  να βοηθήσει συμπληρωματικά στην εξατομικευμένη διατροφή σας.